And action! – Allt om regissören

And action! Så säger regissören när en scen ska börja. För regissören bestämmer sådana saker. Det är hans som regisserar, styr, det alla ska göra i en produktion så att filmen eller tv-serien blir som den är tänkt. Men det finns en hel del andra saker som regissören gör.

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om att det finns många olika roller i en filmproduktion. Men den kanske mest betydelse fulla rollen måste ändå vara regissören. Det är hen som ser till att handlingen blir som den är tänkt och som ser till att skådespelarna lever upp till sina karaktärer. Det är ofta regissören som har det övergripande konstnärliga ansvaret för en produktion. Förutom att styra skådespelarna, ser regissören även till att ljud och ljus passar och att kameran filmar från rätt perspektiv.

När det kommer till regissörer så finns det ofta två olika typer. En typ är de som har regissör som yrke och som man kan anställa för produktioner. När man anställer dessa har man oftast redan ett manus och befinner sig i ett mer kommersiellt produktionssammanhang. Den andra typen är den som väljer att utforma, skriva och driva egna projekt och har en konstnärlig vision. De är ofta producenter för sina egna produktioner också.

För att sammanfatta har regissören tre uppdrag. Hen utvecklar berättelsen tillsammans med manusförfattaren och producenten. Hen berättar berättelsen, och detta innebär att denne måste behärska filmiskt berättande. Slutligen samarbetar hen med skådespelare, team och andra medarbetare. Därför måste regissören veta hur man kan förlösa andras begåvning och fantasi.

För den som vill bli regissör finns utbildning på tre år. För att kunna söka utbildningen måste man ha grundläggande behörighet för högskolestudier. Det finns även en hel del utbildningar utomlands, för den som är intresserad av det. London är ett exempel som har en bra utbildning för regissörer. Många som blir regissörer är skådespelare från början.

Några framgångsrika regissörer är Sofia Coppola, Tim Burton, James Cameron och Steven Spielberg.