En del av filmens värld

Det finns gott om olika roller inom en filmproduktion. Alla har de sina egna ansvarsområden och uppgifter. Tillsammans skapar deras prestationer den färdiga filmen. Intresserad av att testa skapa en egen film? Kanske efter skolan eller som en del av skolarbetet? Eller som en del i att kunna söka jobb inom ett kreativt område. Det finns i en filmproduktion en mängd olika roller som utförs av lika många olika yrkesmän. Alla är de lika viktiga, även om det inte är alla som får uppmärksamhet i media och blir kända.

Några roller i ett filmteam som man kanske inte hör talas om så ofta men som är viktiga, precis som alla andra roller i filmteamet, när det gäller slutresultatet är:

  • Sminkören
  • Ljudläggare
  • Passare

En sminkör ansvarar för hår och smink.  Ska du vara sminkör inför det kommande projektet är det du som ser till att ni har det produkter som krävs. Det kan handla om att hitta billigt smink från Fyndiq, något som kommer att uppskattas om det finns en begränsad budget. Sminkören ser sen till att skådespelarna sminkas på ett sådant sätt att deras utseenden stämmer överens med de beskrivningar som finns kring karaktärerna.

Ljudläggaren är den personen som sen ser till att ljudeffekterna som läggs på i efterhand kommer där de ska och att musik läggs in i filmen. Det kan handla om låtar som ska ersätta och gå in i varandra eller tonas ner när det är dags för repliker.

Passare är den person som är ansvarig för olika typer av utrustning till kamerorna. Speciellt när man behöver kranar för att kunna filma ovanifrån eller lyfta genom luften och liknande.

Drömmen om att göra sin egen film. En del är redan etablerade inom liknande områden, som Stephen Merchant som nu ska försöka göra eget. Medan andra testar hemma och fortfarande är oetablerade.