Oscar till svensk skådespelerska

7586154-oscar-pris-vid-oscarsgalanOscarsgalan för i år har nått sitt slut – men det blir en gala vi sent kommer att glömma. Inte bara för att Leonardo DiCaprio äntligen har fått sig en Oscar, utan främst för att vår svenska Alicia fick äran att ta emot pris för bästa kvinnliga biroll. 

Det var en historisk natt i Sverige då svensken Alicia Vikander vann en Oscar för sin roll i The Danish Girl. Detta är den första Oscar som en svensk har fått på flera år och inte sedan Ingrid Bergman vann 1975 har någon vunnit för sin skådespelarinsats.

The Danish girl, filmen som Alicia vann för, är baserad på en sann historia om den transsexuella konstnären Lili Elbes och har blivit hyllad över hela världen. Men att gå från att medverka i en kritikerrosad film till att faktiskt vinna en Oscar är ett stort steg. Tänk bara på Leonardo Dicaprio, han tvingades vara nominerad hela 6 gånger innan han till slut vann – vilket han såklart firade tillsammans med den svenska hollywood-stjärnan Alicia.

Alicia tackar “alla därhemma”

När Alicias namn lästes upp som vinnare – mot storstjärnor som Kate Winslet, Rooney Mara, Jennifer Jason Leigh och Rachel McAdams – var det som att både mor och dotter hamnade i chocktillstånd. Snabbt hämtade sig dock Alicia och ställde sig upp för att gå till stegen. Talet lödde:

– Jag vill tacka Oscarsakademin för detta otroliga erkännande. Jag vill tacka min regissör, Tom Hooper, tack för att du stöttade mig. Och Eddie, där är du den bästa tänkbara skådespelarpartnern.  Dagens Nyheter

Innan hon var tvungen att lämna scenen la hon även till “Tack till alla därhemma” och det var garanterat att hela det svenska folket själva tackade Alicia för denna strålande insats.

Vad kommer då det här att innebära för den svenska filmen? Det är självklart ingenting som man kan veta i förväg, men det finns stor chans för Alicia att nu få ännu större roller – och vinna ännu fler priser. Dessutom gör det här att Sverige blir ett land som man associerar till kända skådespelerskor, vilket kommer underlätta för alla som arbetar med film världen över.