Oscarsgalan 2016

De 28 februari är det dags för den 88:e upplagan av Oscarsgalan 2016. Extra roligt för årets Oscars är att vi har en svenska skådespelerska, Alicia Vikander, som har nominerats för Bästa kvinnliga biroll i filmen The Danish Girl. Oscarsgalan har dock fått massiv kritik i år – kritik som är berättigad. Är det okej att fira Oscars ändå?

Är också du galen i film? Att se Oscars är någonting som är populärt världen4112592-curved-black-film-sheet-on-background-white över, många är det också som ordnar Oscars-fester, varpå man samlas och äter gott, dansar och har trevligt samtidigt som Oscarsgalan visas på storbild. Än är det inte försent att anordna detta, och om du söker en bra lokal – vad kan vara bättre än att hyra Junibackens festvåning i Stockholm? För en lyckad fest måste lokalen vara lätt att ta sig till och kunna utformas utefter tillfället.

Stor kritik mot årets Oscarsgala

Värt att veta inför årets Oscars-gala är även att den har fått massiv kritik, tyvärr. Det har i och med att det enbart har nominerats vita personer, varit en massiv kritik mot galan och många är det som har valt att bojkotta. En av våra egna, Alexander Skarsgård, har också gått ut och kritiserat galan. Till tidningen Aftonbladet säger han: “Det är 20 skådespelare nominerade och alla är vita Det finns inte tillräckligt med berättelser av människor som inte är vita”. Alexander menar på att det finns ett tydligt strukturellt problem i filmbranschen.

De pågår just nu en stark rörelse i USA – där man kämpar för att arbeta bort den struktur som påverkar svarta negativt, men det är många som inte håller med om att problem finns. Detta trots att det är tydligt i sammanhang som Oscarsgalan och för att inte tala om “Black Lives Matters”, vilket handlar om att tydligt ta avstånd från skjutningar av poliser mot svarta unga män.

Vad kan du göra?

Det är svårt att förändra från Sverige, speciellt i en fråga som inte är lika stor i vårt land (även om det även finns rasistiska strukturer i Sverige). Men om du vill titta på Oscarsgalan trots detta är det självklart okej, vad du däremot kan göra är att lyfta frågan så att fler blir uppmärksammade om de problem som finns med strukturell rasism både i USA och Sverige.